CO W BAJKACH PISZCZY? - BAJKI I WIERSZE DLA DZIECI
  • Strona główna
  • Kontakt
  • Spis bajek
  • O nas
    • Motyl
    • Szerszen
    • Zajac
    • Mrowka
    • Pajeczyca
    • Trzmiel
    • Osa
    • Swierszczyk
    • Kotka
    • Nasze koty
  • Kategorie
    • Baśnie
    • Chwile zamyślenia
    • Królestwo zwierząt >
      • Nieludzkie żarcikowo
      • Rechotki-klekotki
      • Niezłe ptaszki
    • Miszmasz
    • Od ucha do ucha
    • Opowieści niesamowite >
      • Przygody duszka Straszka seria
    • Pod choinkę na każdą pogodę
    • Pory roku
    • Rabatka
    • Smoczy kącik
    • Szkolne opowieści
    • Tuż tuż przed snem
    • Zagadki
Tekst: Edyta Tosza. Ilustracja: Bożena Szczuka.

SAMO ZDROWIE

​Na ryneczku, w pewną środę,
rozgadały się warzywa
o tym, że są wartościowe
i należy je spożywać.

– Mnie – powiedział burak śmiało –
na okrągło można wcinać,
zalet bowiem mam niemało:
kwas foliowy, betanina...

– Ja nie jestem wcale gorsza! –
marchew mu przerwała długa –
bo gdy ktoś pięknieje w oczach,
głównie moja to zasługa,

minerałów i witamin
oraz beta-karotenu,
który znacznie wzrok poprawił
i kondycję niejednemu.

– A ja mam fla-wo-no-i-dy! –
nie wytrzymał dłużej seler.
– Jestem niskokaloryczny,
lecz dóbr wszelkich we mnie wiele.
​
Kiedy już umilkły wszystkie,
przypomniała się cebula:
– I ja bardzo zdrowa jestem,
a w dodatku też... rozczulam.
Obraz
Wiosna to najlepsza pora na wzbogacenie diety, można bowiem umieścić w niej pojawiające się na ryneczkach nowalijki, czyli świeże młode warzywa, kuszące nas zapachem i kolorem. Króluje wśród nich rzodkiewka zawierająca dużo białka, cukrów, soli mineralnych i pożytecznych antyutleniaczy.

Wszystkie warzywa są zdrowe, niektóre jednak, ze względu na zawarte w nich witaminy i minerały, sa wartościowsze od innych, jak na przykład szpinak, kapusta, botwinka, jarmuż, dynia, brokuł czy rukola. Starajmy się jeść je codziennie, ponieważ tym samym wzmacniamy nasz organizm.

Czy cebula rozczula? Ludzie płaczą z różnych powodów (najlepiej, jeśli ze śmiechu!), ale w przypadku krojenia cebuli łzy nie mają nic wspólnego z naszymi emocjami   –   są reakcją na wydzielający się gaz, którego składniki zbliżone są do tego z gazu łzawiącego. Od momentu uszkodzenia tkanki cebuli do wytworzenia się gazu mija 30 sekund. Gaz po dostaniu się do oka reaguje z wodą i wytwarza kwas, który powoduje odczucie pieczenia. W odpowiedzi na to oko produkuje łzy, aby go wypłukać.
Jest wiele sposobów na zniwelowanie cebulowych łez. Można, na przykład, kroić warzywo w przymkniętym pojemniku. A może Wy znacie jakieś skuteczne rozwiązanie? Jeśli tak, natychmiast dajcie znać.

Mamy nadzieję, że wiele zdrowych warzyw znajdzie się na Waszych świątecznych stołach. Ponieważ zbliża się Wielkanoc, pragniemy życzyć Wam dużo radości i spokoju oraz smacznych baranków i jajeczek.
Obraz
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Strona główna
  • Kontakt
  • Spis bajek
  • O nas
    • Motyl
    • Szerszen
    • Zajac
    • Mrowka
    • Pajeczyca
    • Trzmiel
    • Osa
    • Swierszczyk
    • Kotka
    • Nasze koty
  • Kategorie
    • Baśnie
    • Chwile zamyślenia
    • Królestwo zwierząt >
      • Nieludzkie żarcikowo
      • Rechotki-klekotki
      • Niezłe ptaszki
    • Miszmasz
    • Od ucha do ucha
    • Opowieści niesamowite >
      • Przygody duszka Straszka seria
    • Pod choinkę na każdą pogodę
    • Pory roku
    • Rabatka
    • Smoczy kącik
    • Szkolne opowieści
    • Tuż tuż przed snem
    • Zagadki