Chudy Romek, pełen werwy, chce bez przerwy jeść konserwy. Żadnych ciastek, czekolady, mama już nie daje rady. – Czemu tak jesz je z uporem? – Bo chcę być... konserwatorem!
Warto wiedzieć
Konserwa to produkt żywnościowy zapakowany w puszkę, dzięki czemu przez długi czas nadaje się do jedzenia. Wymyślono je ponad 200 lat temu we Francji za czasów Napoleona. Takimi właśnie konserwami zajadał się Romek z wierszyka.
A czy konserwator to ktoś, kto wytwarza konserwy? Otóż nie. To osoba zajmująca się konserwacją, czyli działaniami, które przedłużają istnienie w niezmienionym stanie różnych przedmiotów, głównie zabytków. Tytułem tym określa się również stanowisko w służbie ochrony zabytków.
A co to jest konserwatorium, czy tam wytwarza się konserwy, czy może kształci się konserwatorów? Otóż nie. To nazwa wyższej uczelni... muzycznej.
Czasami pewne pojęcia brzmią bardzo podobnie, ale mają zupełnie inne znaczenie. Na przykład konserwatysta, który z konserwą nie ma nic wspólnego, ale może dzisiaj na tym poprzestańmy. A Romek niech sobie będzie koneserem konserw, nic nam do tego...