CO W BAJKACH PISZCZY? - BAJKI I WIERSZE DLA DZIECI
  • Strona główna
  • Spis bajek
  • O nas
    • Motyl
    • Szerszen
    • Zajac
    • Mrowka
    • Pajeczyca
    • Trzmiel
    • Osa
    • Swierszczyk
    • Kotka
    • Nasze koty
  • Kategorie
    • Baśnie
    • Chwile zamyślenia
    • Królestwo zwierząt >
      • Nieludzkie żarcikowo
      • Rechotki-klekotki
    • Miszmasz
    • Od ucha do ucha
    • Opowieści niesamowite >
      • Przygody duszka Straszka seria
    • Pod choinkę na każdą pogodę
    • Pory roku
    • Smoczy kącik
    • Szkolne opowieści
    • Tuż tuż przed snem
    • Zagadki
  • Kontakt
Tekst: Pajęczyca.

Kim jestem?

​Wiosną, zimą, także w lecie,   każdy robi coś, bo przecież
każdy swoje ma zadanie.   Tak jest i tak już zostanie.

Kim ja jestem? Czy mi powiesz?   Starczy ciut poszperać w głowie. 
​Zgadniesz, zanim minie chwilka,   bo wskazówek dam ci kilka.

Zagadka pierwsza​

Obraz
Choć przy garnkach się nie lenię,
nie mam czasu na jedzenie.
Trzeba smażyć, panierować,
warzyć, mieszać i… od nowa:
pichcić, dusić, piec i siekać;
pracy w bród, a czas ucieka!

W tańcu ognia z patelniami,
aż drży półka z przyprawami.
W kuchni szybko się uwijam,
w ręku chochla i ubijak.
Szaszłyk prawie już gotowy  –
czas na sos beszamelowy.

Znam przepisów trzy tysiące:
zimne, ciepłe i gorące.
Nawet, gdy coś pokiełbaszę,
niech mi nikt nie dmucha w kaszę!
W wielkiej kuchni jestem królem
(płaczę tylko,    tnąc cebulę).

Sos bulgoce, brzęczą garnki,
syczą w kaszy złote skwarki.
A w sałatce pomidory,
spolegliwe   do tej pory,
wytykają mi, kichając:
„Dość już pieprzu! Soli mało!".

Wszystko ma dziś dobry smak.
Znów spisałem się, a jak!

Jestem... 

Obraz

kucharzem.

Siedem sekretów, czyli co każdy prawdziwy mistrz patelni wiedzieć powinien:

Sekret nr 1.
Gotowanie makaronu w wodzie z olejem lub oliwą nie uchroni go przed sklejeniem. Lepiej ugotować go we wrzącej wodzie z solą.


Sekret nr 2.
Co to jest terrina? To pasztet z ryb, warzyw lub mięsa; czasami nawet z owoców morza. Po dokładnym wymieszaniu składników, potrawę przekłada się do kamionkowej formy, wstawia do większego naczynia z gorącą wodą, a następnie zapieka w kąpieli wodnej. Podaje się ją z chrupiącym pieczywem, ziarnistą musztardą i małymi ogóreczkami konserwowymi, czyli korniszonami. 


​Sekret nr 3.  
Gotować i smażyć jest najlepiej nie na samym maśle lub    oleju, lecz przy połączeniu tych dwóch składników w stosunku 1:1. Olej powstrzyma masło od przypalania się, a masło doda potrawie smaku. 


Sekret nr 4. 
Co to jest sos beszamelowy? To biały sos z masła, mąki, ciepłego mleka i przypraw. Dodaje się go do lazanii, zapiekanek oraz potraw z makaronem cannelloni.
Obraz
Źródło: www.mniammniam.com.
 Sekret nr 5.
Dodanie soli do gotującej lub przypiekającej się cebulki sprawi, że zmięknie ona szybciej. 



Sekret nr 6.
Co to jest ragout?  To danie z pokrojonych w kawałki mięsa i warzyw, duszonych w wywarze lub w sosie. 


Sekret nr 7.
​Im mniej    na patelni, tym lepiej. Jeśli chcesz usmażyć wiele składników, nie rób tego    jednocześnie    - przygotuj każdy z nich osobno.  Duży tłok   na patelni powoduje wydzielanie się pary i zmniejsza temperaturę, co  hamuje karmelizację potrawy i osłabia jej smak. 
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Strona główna
  • Spis bajek
  • O nas
    • Motyl
    • Szerszen
    • Zajac
    • Mrowka
    • Pajeczyca
    • Trzmiel
    • Osa
    • Swierszczyk
    • Kotka
    • Nasze koty
  • Kategorie
    • Baśnie
    • Chwile zamyślenia
    • Królestwo zwierząt >
      • Nieludzkie żarcikowo
      • Rechotki-klekotki
    • Miszmasz
    • Od ucha do ucha
    • Opowieści niesamowite >
      • Przygody duszka Straszka seria
    • Pod choinkę na każdą pogodę
    • Pory roku
    • Smoczy kącik
    • Szkolne opowieści
    • Tuż tuż przed snem
    • Zagadki
  • Kontakt