Grzyby to organizmy, które nie potrafią, tak jak rośliny, samodzielnie wytwarzać pokarmu, stąd stanowią odrębną grupę. Najczęściej, słysząc "grzyb", mamy na myśli te kapeluszowe. Jednak niektóre są tak małe, że trzeba lupy lub mikroskopu, żeby je zobaczyć i mogą być bardzo groźne dla innych żywych organizmów.
Jak zauważyliście w wierszyku, popularne nazwy grzybów często pochodzą od ptaków, np. kurka, gąska, kania, gołąbek, ale są też kozy, maślaki i podgrzybki. Bardziej naukowe nazwy dla niektórych to np. dla kurki – pieprznik jadalny, dla prawdziwka – borowik szlachetny, a kania to... czubajka kania.
Grzyby mają wiele walorów smakowych; za najsmaczniejsze uważane są trufle, do wyszukiwania których wykorzystuje się świnie.
Trufle
Znalazły również zastosowanie w przemyśle spożywczym. Słyszeliście o drożdżach? To grzyby, dzięki którym powstaje wiele ciast, a także alkohol.
Grzyby mogą być zabójcze – zarówno te powodujące choroby, jak i te, które zbieramy w lesie. Do najbardziej trujących w Polsce należy muchomor sromotnikowy. Pamiętajcie! Na grzybobranie wybierajcie się tylko z kimś, kto ma w tej dziedzinie doświadczenie.
Dzięki grzybom uratowano wiele milionów ludzi. Nie wierzycie? Prawie 100 lat temu niejaki Alexander Fleming przypadkowo odkrył, że utworzona przez grzyby pleśń zniszczyła kolonię bakterii. A to dlatego, że potrafią one wytwarzać penicylinę – i to był pierwszy poznany antybiotyk. Później człowiek nauczył się sam wytwarzać antybiotyki i dzięki nim leczyć groźne choroby. Warto podpatrywać naturę, prawda?
Pleśń z bliska
Poniżej kilka zdjęć grzybów. Jeśli nie potraficie ich rozpoznać, poproście o pomoc rodziców.